Monday, October 31, 2016

ମିଠା ଖଇ


ଭୁବନେଶ୍ୱରର କୋରାଖଇ
ଫଟୋ କ୍ରେଡ଼ିଟ - ୱିକିମିଡ଼ିଆ କମନ୍ସ୍ 

ସାମଗ୍ରୀ - ଖଇ ୨୦୦ ଗ୍ରାମ, ଚିନି ୩୦୦ ଗ୍ରାମ, ଖଣ୍ଡ ନଡ଼ିଆ (ଇଞ୍ଚେ ଲେଖା ଲମ୍ବା, ଅଧ ଇଞ୍ଚ ଚଉଡ଼ା), ଦେଢ଼ କପ, ଗୁଜୁରାତି ଓ ଅଳେଇଚ ଗୁଣ୍ଡ ଦୁଇ ଚାହା ଚାମଚ, କର୍ପୁର ଅଧ ଚାହା ଚାମଚ, ଖାଣ୍ଟି ଗୁଆ ଘିଅ ପଚାଶ ଗ୍ରାମ ।

ପ୍ରକ୍ରିୟା - କଡ଼େଇରେ ଅଧ କପ ପାଣି ଫୁଟାଇ, ସେଥିରେ ଚିନି ମିଶାଇ ଶିରା ତିଆରି କରନ୍ତୁ । ଶିରା ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଅଳ୍ପ ନିଆଁରେ ଧିରେ ଧିରେ ପାଣିକୁ ଘାଣ୍ଟିବେ । ନଡ଼ିଆ ପାତ ପକେଇ ପାଞ୍ଚ ମିନିଟ ଫୁଟାନ୍ତୁ । ଶିରା ଅଠାଳିଆ ହୋଇଗଲେ ଖଇକୁ ସେଥିରେ ଧିରେ ଧିରେ ପକାନ୍ତୁ । ପକାଇଲା ବେଳେ ନିୟମିତ ଘାଣ୍ଟୁଥିବେ । ଖଇ ପଡ଼ିସାରିବା ପରେ ଘିଅ, ଗୁଜୁରାତି ଓ ଅଳେଇଚ ଗୁଣ୍ଡ ଓ କର୍ପୁର ଗୁଣ୍ଡ ପକାଇ ଦେଇ ପାଞ୍ଚ ମିନିଟି ଅଳପ ନିଆଁରେ ଫୁଟାଇ ଓହ୍ଲାନ୍ତୁ । ନିଜ ଇଚ୍ଛା ଅନୁସାରେ ଏହାକୁ ରୂପ ଦେଇ ପାରନ୍ତି । ଥଣ୍ଡା ହୋଇ ପୁରା ଶୁଖି ଗଲା ପରେ ଆପଣ ଏହାକୁ ସାଇତି ରଖି ପାରନ୍ତି । ଏହା ଚାରି ପାଞ୍ଚ ସପ୍ତାହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିବ । ଖିର କି ପାଣିଆ ଦହିରେ ପକାଇ ଖାଇଲେ ଏହା ଭଲ ଲାଗେ ।

No comments:

Post a Comment