Thursday, August 06, 2015

ଓଡିଆ ଜାଉ


ଫଟୋ କ୍ରେଡିଟ୍ - ଜ୍ୟୋତିଶଙ୍କର ସିଂହ


ଆମେ କିଛି ଦିନ ଆଗରୁ ଖିରି କରି ଶିଖିଥିଲେ । ଆଜି ଆସନ୍ତୁ ଦେଖିବା ଜାଉ କେମିତି କରିବା । ଜାଉ ଆଉ ଖିରି ଭିତରେ ମୂଳ ତଫାତ ଦୁଇଟି । ଖିରିର ମୂଳ ଉପାଦାନ ଖିର । ଜାଉର ମୂଳ ଉପାଦାନ ଚାଉଳ । ଖିରିର ମିଷ୍ଟତା ମୂଳତଃ ଖିରରୁ ଆସେ । ଜାଉର  ମିଷ୍ଟତା ଆସେ ମୂଳତଃ ଗୁଡରୁ
ସାମଗ୍ରୀ 

ଖିର ଅଧା ଲିଟର, ଛୋଟ ଦାନା ଅରୁଆ ଚାଉଳ ୨୦୦ ଗ୍ରାମ୍, ଗୁଡ ତିରିଶ ଗ୍ରାମ୍, ଗୁଜୁରାତି ଦଶଟା, ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ପତ୍ର ବା ତେଜ ପତ୍ର ଦୁଇ କେନା, ଲୁଣ ଚିମୁଟାଏ ।
ପ୍ରଣାଳୀ

ଦୁଇଶହ ଗ୍ରାମ୍ ଚାଉଳର ଭାତ ତିଆରି କରି ରଖନ୍ତୁ । ବେଶୀ ନରମ କି ବେଶୀ ଟାଣ କରିବେ ନାହିଁ । ଆଲୁମିନିଅମ୍ ବାସନରେ ଖିରକୁ ବିନା ପାଣିରେ ଗ୍ୟାସ୍ ଚୁଲ୍ଲାରେ ନିଆଁରେ ବସାନ୍ତୁ । ଷ୍ଟିଲ୍ ବାସନରେ ତଳେ ଲାଗିଯିବାର ସବୁବେଳେ ଭୟ ଥାଏ । ଥରେ ଫୁଟି ଆସିଗଲେ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ପତ୍ର ବା ତେଜ ପତ୍ର  ଦେଇ ପାଞ୍ଚ ମିନିଟି ଫୁଟାନ୍ତୁ । ତାପରେ ଖିରରେ ଭାତ ଦେଇ ଘଣ୍ଟାଏ ଧିମା ଆଞ୍ଚରେ ଫୁଟାନ୍ତୁ । ମଝିରେ ମଝିରେ ଘାଣ୍ଟୁଥାଅନ୍ତୁ । ଖିର ଓ ଚାଉଳ ଘଣ୍ଚାଏ ଫୁଟି ସାରିଲା ପରେ, ଗୁଡ ଓ ଗୁଜୁରାତିକୁ ଛିଡାଇ ପକାଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ଆହୁରି ପନ୍ଦର ମିନିଟି ଖିରକୁ ଫୁଟାନ୍ତୁ । ମଝିରେ ମଝିରେ ଘାଣ୍ଟୁଥିବେ । ଏବେ ଲୁଣ ଚିମୁଟାଏ ଖିରରେ ପକାଇ ଦିଏନ୍ତୁ । ଲୁଣ ପକାଇ ସାରିବାର ପାଞ୍ଚ ମିନିଟି ପରେ ଖିରିକୁ ଓହ୍ଲା୍ଇ ଦିଅନ୍ତୁ । 

ବି.ଦ୍ର.

୧. ଆଲୁମିନିଅମ୍ ବାସନ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ । କସ୍ମିନ୍ କାଳେ ଷ୍ଟିଲ୍ ବାସନ ବ୍ୟବହାର କରିବେ ନାହିଁ ।
୨. ଖିରକୁ ନିୟମିତ ଘାଣ୍ଟିବେ । 
୩. ଭାତ ଖିରରେ ପକାଇ ସାରିବା ପରେ ସବୁଠାରୁ ଧିମା ଆଞ୍ଚରେ ସବୁବେଳେ ଖିରକୁ ଫୁଟାଇବେ ।
୪. ଲୁଣ ସବା ଶେଷକୁ ହିଁ ପକାଇବେ । ନ ହେଲେ ଜାଉ ପାଣି ଫାଟିଯିବ । 

No comments:

Post a Comment