ପାଚିଲା ଓଉର ସିଝା ଚଟଣି
ସରୋଜିନୀ ଚୌଧୁରୀ
ପ୍ରଣାଳୀ - ପାଚିଲା ଓଉ ଆଣ । ପାଖୁଡ଼ା ପାଖୁଡ଼ା କାଟି ଛଡ଼ାଅ । ଦରକାର ମୁତାବକ ଛଡ଼ା ଓଉ ନେଇ ଭାତରେ ପକାଅ । ସିଝିଗଲେ ବାହାର କରି ଶୀତଳ ହେବାକୁ ଦିଅ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାକୁ ଶିଳରେ ଛେଚି ଅଳ୍ପ ଲୁଣ, ଚିନି, ସୋରିଷ ତେଲ ଏବଂ କଞ୍ଚାମରିଚ (ପାଚିଥିଲେ ଆହୁରି ସୁନ୍ଦର) ସରୁ ସରୁ ଲମ୍ବ ଲମ୍ବ କାଟି ଛେଚା ଓଉରେ ମିଶାଅ । ସର୍ବଶେଷରେ ହାଣ୍ଡିଫୁଟା ଭାଜି ଗୁଣ୍ଡା କରି ତହିଁରେ ଗୋଳାଇ ଢାଙ୍କି ରଖ ।
ଏଥିରେ ରସୁଣ ଛେଚି ଦେଇ ପାର (ରୁଚି ଅନୁଯାୟୀ) ।
ଗୁଣାଗୁଣ - କଞ୍ଚା ଓଉର ଗୁଣ ଅମ୍ଳ-ମଧୁର-କଷାୟରସ, ରୁଚିକର, ମୁଖପରିଷ୍କାରର, କଫ-ପିତ୍ତନାଶକ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ଓ ଶୂଳ ରୋଗରେ ଉପକାରକ ।
ପାଚିଲା ଓଉର ଗୁଣ - ମଧୁରାମ୍ଳରସ, ଗୁରୁପାକ, ମଳରୋଧକ ଓ ବିଷ ଦୋଷନାଶକ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାକୁ ଶିଳରେ ଛେଚି ଅଳ୍ପ ଲୁଣ, ଚିନି, ସୋରିଷ ତେଲ ଏବଂ କଞ୍ଚାମରିଚ (ପାଚିଥିଲେ ଆହୁରି ସୁନ୍ଦର) ସରୁ ସରୁ ଲମ୍ବ ଲମ୍ବ କାଟି ଛେଚା ଓଉରେ ମିଶାଅ । ସର୍ବଶେଷରେ ହାଣ୍ଡିଫୁଟା ଭାଜି ଗୁଣ୍ଡା କରି ତହିଁରେ ଗୋଳାଇ ଢାଙ୍କି ରଖ ।
ଏଥିରେ ରସୁଣ ଛେଚି ଦେଇ ପାର (ରୁଚି ଅନୁଯାୟୀ) ।
ଗୁଣାଗୁଣ - କଞ୍ଚା ଓଉର ଗୁଣ ଅମ୍ଳ-ମଧୁର-କଷାୟରସ, ରୁଚିକର, ମୁଖପରିଷ୍କାରର, କଫ-ପିତ୍ତନାଶକ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ଓ ଶୂଳ ରୋଗରେ ଉପକାରକ ।
ପାଚିଲା ଓଉର ଗୁଣ - ମଧୁରାମ୍ଳରସ, ଗୁରୁପାକ, ମଳରୋଧକ ଓ ବିଷ ଦୋଷନାଶକ ।
No comments:
Post a Comment