Thursday, February 07, 2019

ସପୁରିର ସରବତ

ସରୋଜିନୀ ଚୌଧୁରୀ


ଯୁକ୍ତରାଜ୍ୟ ଆମେରିକାର ହାୱାଇ ଦ୍ୱୀପରେ ସପୁରୀ ଚାଷ (୧୯୧୪ ମସିହାରେ ପ୍ରକାଶିତ)
ଫଟୋ କ୍ରେଡ଼ିଟ - ୱିକିମିଡିଆ କମନ୍ସ୍

ପ୍ରଣାଳୀ - ଗୋଟିଏ ମଧ୍ୟ ଭଳି ସପୁରିର ଚୋପା ଛଡ଼ାଇ ଆଖିଗୁଡ଼ା ପକାଇଦେଇ ଚୁନି ଚୁନି କରି କାଟିବ । ଅଧପା' ଚିନିରେ ପାଏ ଜଳ ମିଶାଇ ଚୁଲିରେ ଚଢ଼ାଇ ରସ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ସେଥିରେ ଉକ୍ତ ସପୁରିକୁ ଢାଳି ଦେଇ ଓ ଟିକେ ତଟକା ଚୂନ ମିଶାଇ ସିଝାଇ ପାତ୍ରଟି ବନ୍ଦ କରି ଶୀତଳ ସ୍ଥାନରେ ଦୁଇ କି ତିନି ଘଣ୍ଟା ରଖିଦିଅ । ଦୁଇ ତିନି ଘଣ୍ଟା ପରେ ସପୁରିକୁ ସେହି ରସରେ ଭଲ ରୂପେ ଚକଟି ପରିଷ୍କାର କନାରେ ଛାଣି ତହିଁରେ ଛଅ କି ସାତ ସେର ପରିଷ୍କାର ଜଳ ମିଶାଇଲେ ଅତି ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସରବତ ହେବ ।

ବି.ଦ୍ର. - ସପୁରିର ସରବତ ତିଆରିବାର ଏହି ପ୍ରଣାଳୀଟି ସରୋଜିନୀ ଚୌଧୁରୀ (୧୮୮୩-୧୯୫୭)ଙ୍କ ବହି 'ଗୃହିଣୀ ସର୍ବସ୍ୱ'ର ଲାର୍କ ବୁକ୍ସ୍ (ଭୁବନେଶ୍ୱର) ୨୦୦୯ ମସିହାରେ ଛାପିଥିବା ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣରୁ ନିଆଯାଇଛି ।  ବହିଟିର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣ ୧୯୨୮ ମସିହାରେ ଛପାଯାଇଥିଲା । ସରୋଜିନୀ ଦେବୀ ଜଣେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଙ୍ଗ୍ରାମୀ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା । ସେ ଫକୀରମୋହନ ସେନାପତିଙ୍କର ସର୍ବକନିଷ୍ଠ କନ୍ୟା ତଥା ଶିଳ୍ପୀ ବିପିନବିହାରୀ ଚୌଧୁରୀଙ୍କର ମାତା । 

No comments:

Post a Comment