Friday, January 25, 2019

ଦୁଧ କଦଳୀର ପାୟସ

ସରୋଜିନୀ ଚୌଧୁରୀ


ଫଟୋ କ୍ରେଡ଼ିଟ - ୱିକିମିଡିଆ କମନ୍ସ୍


ପ୍ରଣାଳୀ - ବିଶୁଦ୍ଧ ତଟକା ଦୁଧ ଅଧ ପାଏ, ବିଶୁଦ୍ଧ ଜଳ ଅଧ ପାଏ, ଏକତ୍ର ମିଶାଇ ଆଉଟ । ଦୁଇ ଉତୁରା ହେଲେ ଓହ୍ଲାଇ କୈଣସି ପାତ୍ରରେ ଢାଳ । ତହିଁରେ ସୁପୁଷ୍ଟ ଶୁଷ୍କ କଦଳୀ, ଚୁର୍ଣ୍ଣ ଏକ ଚାମଚ, ଚିନି ବା ମିଶ୍ରିର ଗୁଣ୍ଡ ଅଧ ଛଟାଙ୍କେ ମିଶାଇ ଘାଣ୍ଟିଘୁଣ୍ଟି କିଛି କ୍ଷଣ ଢାଙ୍କି ରଖ । ଅଳ୍ପ ଉଷୁମ ଥାଉଁ ଥାଉଁ ଖାଇବାକୁ ଦେବ ।

ଗୁଣାଗୁଣ - ଉଦରାମୟ ପ୍ରଭୃତି ରୋଗରେ ଏହା ପଥ୍ୟ ।

ବି.ଦ୍ର. - ଦୁଧ କଦଳୀର ପାୟସ ତିଆରିବାର ଏହି ପ୍ରଣାଳୀଟି ସରୋଜିନୀ ଚୌଧୁରୀ (୧୮୮୩-୧୯୫୭)ଙ୍କ ବହି 'ଗୃହିଣୀ ସର୍ବସ୍ୱ'ର ଲାର୍କ ବୁକ୍ସ୍ (ଭୁବନେଶ୍ୱର) ୨୦୦୯ ମସିହାରେ ଛାପିଥିବା ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣରୁ ନିଆଯାଇଛି ।  ଏଠାରେ ଦିଆ ଯାଇ ଥିବା ପ୍ରଣାଳୀରେ ସରୋଜିନୀ ଚୌଧୁରୀ ଇଙ୍ଗିତ କରିଥିବା ଚିନିର ପରିମାଣଠାରୁ କମ୍ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି । ବହିଟିର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣ ୧୯୨୮ ମସିହାରେ ଛପାଯାଇଥିଲା । ସରୋଜିନୀ ଦେବୀ ଜଣେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଙ୍ଗ୍ରାମୀ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା । ସେ ଫକୀରମୋହନ ସେନାପତିଙ୍କର ସର୍ବକନିଷ୍ଠ କନ୍ୟା ତଥା ଶିଳ୍ପୀ ବିପିନବିହାରୀ ଚୌଧୁରୀଙ୍କର ମାତା । 

No comments:

Post a Comment