Friday, June 01, 2018

କୁଜି ଗେଣ୍ଡାର ସୁରୁଆ

ସରୋଜିନୀ ଚୌଧୁରୀ


ଜାପାନୀ କଳାକାର କାତ୍ସୁସିକା ହୋକୁସାଇ (୧୭୬୦-୧୮୪୯)ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅଙ୍କିତ ଗେଣ୍ଡାର ଚିତ୍ର
ଫଟୋ କ୍ରେଡ଼ିଟ - ୱିକିମିଡିଆ କମନ୍ସ୍


ସାମଗ୍ରୀ - ଗେଣ୍ଡା ପାଞ୍ଚ ସାତ ଗଣ୍ଡା, ଜଳ ଦେଢ଼ ପା', ତେଜପତ୍ର ଖଣ୍ଡେ, ଧନିଆପତ୍ର ଦୁଇଟା, ଲୁଣ ଅଧଚିମୁଟେ, ଡାଲଚିନି ଖଣ୍ଡେ ।

ପ୍ରଣାଳୀ - ଗେଣ୍ଡା ଛଡ଼ାଇ ଥଲଥଲିଆ ଅଂଶଟା କାଢ଼ି ଧୋଇ ନିଅ । ଗୋଟିଏ ଛୋଟ ହାଣ୍ଡିରେ ଦେଢ଼ ପା'  ପାଣି ଦିଅ । ଗେଣ୍ଡାର ମାଂସତକ, ତେଜପତ୍ର, ଧନିଆ ପତ୍ର, ଡାଲଚିନି ଦିଅ । ହାଣ୍ଡି ଢାଙ୍କି ଚୁଲିରେ ବସାଆ । ଖୁବ ମୃଦୁ ମୃଦୁ ଜାଳ ଦିଅ । କୋଡ଼ିଏ ମିନିଟ ପରେ ଓହ୍ଲାଇ ଆସ୍ତେ ରସଟି ନିଗାଡ଼ି ନେଇ ଲୁଣ ମିଶାଇ ଉଷୁମ ଉଷୁମ ଖାଇବାକୁ ଦେବ ।  

ବି.ଦ୍ର. - କୁଜି ଗେଣ୍ଡାର ସୁରୁଆ ତିଆରିବାର ଏହି ପ୍ରଣାଳୀଟି ସରୋଜିନୀ ଚୌଧୁରୀ (୧୮୮୩-୧୯୫୭)ଙ୍କ ବହି 'ଗୃହିଣୀ ସର୍ବସ୍ୱ'ର ଲାର୍କ ବୁକ୍ସ୍ (ଭୁବନେଶ୍ୱର) ୨୦୦୯ ମସିହାରେ ଛାପିଥିବା ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣରୁ ନିଆଯାଇଛି ।  ଏଠାରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରଣାଳୀରେ ସରୋଜିନୀ ଚୌଧୁରୀ ଇଙ୍ଗିତ କରିଥିବା ଚିନିର ପରିମାଣଠାରୁ କମ୍ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି । ବହିଟିର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣ ୧୯୨୮ ମସିହାରେ ଛପାଯାଇଥିଲା । ସରୋଜିନୀ ଦେବୀ ଜଣେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଙ୍ଗ୍ରାମୀ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା । ସେ ଫକୀରମୋହନ ସେନାପତିଙ୍କର ସର୍ବକନିଷ୍ଠ କନ୍ୟା ତଥା ଶିଳ୍ପୀ ବିପିନବିହାରୀ ଚୌଧୁରୀଙ୍କର ମାତା । 

No comments:

Post a Comment