Friday, June 15, 2018

ମାଣ୍ଡିଆ ରୁଟି


ମାଣ୍ଡିଆ ଶସ୍ୟ (ୱିକିମିଡିଆ କମନ୍ସ୍)

ସାମଗ୍ରୀ - ମାଣ୍ଡିଆ ଚୁନା ୫୦୦ ଗ୍ରାମ, ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଲୁଣ ଓ ପାଣି ।

ପ୍ରଣାଳୀ - ମାଣ୍ଡିଆ ଚୁନାକୁ ପାଣି ଦେଇ ଅଟା ଭଳି ଚକଟି ଲେମ୍ବୁ ଆକାରର ଗୁଳାମାନ କରନ୍ତୁ  ଓ ଗୁଳାକୁ ବେଲଣାପେଡ଼ିରେ ରୁଟି ପରି ବେଲି ଗରମ ତାୱା ଉପରେ ପକାନ୍ତୁ । ରୁଟି ହୋଇ ଆସିଲେ ତା' ଉପରେ ସବୁ ଦିଗରେ ସମାନ ଭାବେ ପଡ଼ିବା ଭଳି ସାମାନ୍ୟ ପାଣି ଛିଞ୍ଚି ନିଆଁ ଉପରେ ରୁଟି ସେକା ସରଞ୍ଜାମ ସାହାଯ୍ୟରେ ରଖି ଭଲ ଭାବେ ଫୁଲିବା ପରି ସେକନ୍ତୁ ।

କେବଳ ମାଣ୍ଡିଆ ଚୁନାରେ ରୁଟି କରିବାରେ ଅସୁବିଧା ହେଲେ ସେଥିରେ ଅଟା, ବାଜରା, ଯଅ ଚୁନା ଇତ୍ୟାଦି ମଧ୍ୟ ମିଶାଇ ପାରନ୍ତି । ବାଜରା ଓ ଯଅର ରୁଟି ମଧ୍ୟ ଏହି ଭଳି କରାଯାଇପାରେ । ଚୁନା ସହିତ ଛୋଟ ଛୋଟ କଟା ଯାଇଥିବା ଶାଗ ମିଶାଇ ରୁଟି କରାଯାଇପାରେ । ଗୁଡ଼ ମିଶାଇ ମିଠା ରୁଟି ମଧ୍ୟ କରାଯାଇପାରେ ।

ବି.ଦ୍ର. - ମାଣ୍ଡିଆ ରୁଟି ରାନ୍ଧିବାର ଏହି ପ୍ରଣାଳୀଟି ନିର୍ମାଣ ସଂସ୍ଥା ଛାପିଥିବା ପୁସ୍ତିକା ମାଣ୍ଡିଆ ଜାତିର ଶସ୍ୟର ବ୍ୟଞ୍ଜନ ବିଚିତ୍ରାରୁ ନିଆଯାଇଅଛି । ବହିଟିର ସଂକଳକ ଓ ସମ୍ପାଦକ ହେଲେ ବିକାଶ ରଥ, ତଥା ଅନୁବାଦକ ହେଲେ ବିଘ୍ନେଶ୍ୱର ସାହୁ । 

No comments:

Post a Comment