Tuesday, December 18, 2018

ଲୁଣି ଘି ଭାତ

ସରୋଜିନୀ ଚୌଧୁରୀ


ଟିତ୍ର - 'ସୁମିଦା ନଦୀ ତଟରେ ସେକିୟା ଗ୍ରାମ' (୧୮୩୦ ମସିହାରେ ଅଙ୍କିତ)
ଚିତ୍ରକର - କାତ୍‌ସୁସିକା ହୋକୁସାଇ (୧୭୬୦ - ୧୮୪୯)
ଫଟୋ କ୍ରେଡ଼ିଟ - ୱିକିମିଡିଆ କମନ୍ସ୍


ଉପକରଣ - ସରୁ ଅରୁଆ ଚାଉଳ ଚାରି ଶହ ଗ୍ରାମ, ପାଣି ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ, ତେଜପତ୍ର ଦୁଇଟି, ପିଆଜ ତିନି ଚାରୋଟି, ଡାଳଚିନି ଛୋଟ ଖଣ୍ଡେ, ଗୁଜୁରାତି ଗୋଟିଏ, ଲବଙ୍ଗ ଗୋଟିଏ, ଲୁଣ ସୁଆଦ ଅନୁସାରେ, ଘିଅ ପଚାଶ ଗ୍ରାମ ।

ପ୍ରଣାଳୀ -  ହାଣ୍ଡି ଗୋଟିଏ ଧୋଇ ପାଣି ଚଢ଼ାଅ । ପାଣି ଫୁଟିଲେ ଚାଉଳ ଛାଡ଼। ଭାତ ହୋଇ ଆସିଲେ ଅର୍ଥାତ ମଞ୍ଜ ଟାଣ ଥାଉ ଥାଉ ଗାଳିବ କିନ୍ତୁ ନିଗାଡ଼ି ଗାଳିବ ନାହିଁ । ଲୁଣ ଓ ତେଜପତ୍ର ସେହି ଭାତରେ ପକାଇ ଟିକେ ଲେଉଟା ପାଲଟା କରି ଜ୍ୱଳନ୍ତ ଅଙ୍ଗାର ଦମରେ ବସାଅ । ପାଞ୍ଚ ମିନିଟ ଖଣ୍ଡେ ପରେ ଅଳ୍ପ ଟିକିଏ ଘିଅ କାଢ଼ି ରଖି ବାକି ସବୁ ଘିଅ ଓ ଗରମ ମସଲାର ଗୁଣ୍ଡି ମିଶାଇ ଓହ୍ଲାଇ ରଖ ।

ବର୍ତ୍ତମାନ ବାକି ଘିଅ ଗୋଟିଏ ଅଲଗା ହାଣ୍ଡି ବା କରାଇରେ କରିଦେଇ ଚଢ଼ାଅ । ପିଆଜର ଚୋପା ଛଡ଼ାଇ ଲମ୍ବ ଲମ୍ବ କାଟି ଭାଜ । ଭାତ ଉପରେ ଏହି ପିଆଜ ଭଜାଗୁଡ଼ିକୁ ଛିଞ୍ଚି ଦିଅ ।

ବି.ଦ୍ର. - ଲୁଣି ଘି ଭାତ ତିଆରିବାର ଏହି ପ୍ରଣାଳୀଟି ସରୋଜିନୀ ଚୌଧୁରୀ (୧୮୮୩-୧୯୫୭)ଙ୍କ ବହି 'ଗୃହିଣୀ ସର୍ବସ୍ୱ'ର ଲାର୍କ ବୁକ୍ସ୍ (ଭୁବନେଶ୍ୱର) ୨୦୦୯ ମସିହାରେ ଛାପିଥିବା ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣରୁ ନିଆଯାଇଛି ।  ଏଠାରେ ଦିଆ ଯାଇ ଥିବା ପ୍ରଣାଳୀରେ ସରୋଜିନୀ ଚୌଧୁରୀ ଇଙ୍ଗିତ କରିଥିବା ଚିନିର ପରିମାଣଠାରୁ କମ୍ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି । ବହିଟିର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣ ୧୯୨୮ ମସିହାରେ ଛପାଯାଇଥିଲା । ସରୋଜିନୀ ଦେବୀ ଜଣେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଙ୍ଗ୍ରାମୀ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା । ସେ ଫକୀରମୋହନ ସେନାପତିଙ୍କର ସର୍ବକନିଷ୍ଠ କନ୍ୟା ତଥା ଶିଳ୍ପୀ ବିପିନବିହାରୀ ଚୌଧୁରୀଙ୍କର ମାତା । 

No comments:

Post a Comment