Friday, December 14, 2018

କରମଙ୍ଗା ଖଟା

ସରୋଜିନୀ ଚୌଧୁରୀ


ଫଟୋ କ୍ରେଡ଼ିଟ - ୱିକିମିଡିଆ କମନ୍ସ୍

ଉପକରଣ - ଛଅଟି କରମଙ୍ଗା, ଦେଢ଼ କପ୍ ନଡ଼ିଆ କୋରା, ତିନି ଚାମଚ ସୋରିଷ ବଟା, ୧୫୦ ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼, ଦୁଇଟି କଞ୍ଚା ଲଙ୍କା, ଗୋଟା ସୋରିଷ ଏକ ଚାମଚ, ଗୋଟା ଜୀରା ଏକ ଚାମଚ, ତେଲ ତିନି ଚାମଚ, ଦୁଇଟି ଡେମ୍ଫରୁ ଛିଣ୍ଡା ହୋଇଥିବା ଭୃସଙ୍ଗ ପତ୍ର, ସୁଆଦ ଅନୁସାରେ ଲୁଣ ।

ପ୍ରଣାଳୀ - ନଡ଼ିଆକୋରାକୁ ହେମଦସ୍ତାରେ ଭଲ କରି ଛେଚି ଦିଅନ୍ତୁ । କରମଙ୍ଗାଗୁଡ଼ିକୁ କାଟି ତିନି କପ୍ ପାଣିରେ ସିଝାଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ସେଥିରେ ନଡ଼ିଆ ଛେଚା, ସୋରିଷ ବଟା ଓ ଗୁଡ଼ ଦେଇ ସିଝାନ୍ତୁ । କଞ୍ଚା ଲଙ୍କା ଓ ଭୃସଙ୍ଗ ପତ୍ରକୁ ଚୁନଚୁନ କରି କାଟନ୍ତୁ । ତେଲକୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ପାତ୍ରରେ ଗରମ କରନ୍ତୁ । ଏଥିରେ ଜୀରା, ଗୋଟା ସୋରିଷ, ଭୃସଙ୍ଗ ପତ୍ର ଓ କଞ୍ଚା ଲଙ୍କା ଦେଇ ବଘାରି ଦିଅନ୍ତୁ । ଏହି ବଘାରକୁ ଲୁଣ ସହିତ କରମଙ୍ଗା ସହିତ ମିଶାଇ ପାଞ୍ଚ ମିନିଟ ହାଲକା ଆଞ୍ଚରେ ସିଝାନ୍ତୁ ।

ବି.ଦ୍ର. - କରମଙ୍ଗା ଖଟା ତିଆରିବାର ଏହି ପ୍ରଣାଳୀଟି ସରୋଜିନୀ ଚୌଧୁରୀ (୧୮୮୩-୧୯୫୭)ଙ୍କ ବହି 'ଗୃହିଣୀ ସର୍ବସ୍ୱ'ର ଲାର୍କ ବୁକ୍ସ୍ (ଭୁବନେଶ୍ୱର) ୨୦୦୯ ମସିହାରେ ଛାପିଥିବା ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣରୁ ନିଆଯାଇଛି ।  ଏଠାରେ ଦିଆ ଯାଇ ଥିବା ପ୍ରଣାଳୀରେ ସରୋଜିନୀ ଚୌଧୁରୀ ଇଙ୍ଗିତ କରିଥିବା ଚିନିର ପରିମାଣଠାରୁ କମ୍ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି । ବହିଟିର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣ ୧୯୨୮ ମସିହାରେ ଛପାଯାଇଥିଲା । ସରୋଜିନୀ ଦେବୀ ଜଣେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଙ୍ଗ୍ରାମୀ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା । ସେ ଫକୀରମୋହନ ସେନାପତିଙ୍କର ସର୍ବକନିଷ୍ଠ କନ୍ୟା ତଥା ଶିଳ୍ପୀ ବିପିନବିହାରୀ ଚୌଧୁରୀଙ୍କର ମାତା । 

No comments:

Post a Comment